Slik forlenger du næringsmidlenes holdbarhet

09/10/2020

MAP

Det er ingen enkel oppgave å velge og utforme egnet emballasje til næringsmiddelprodukter, særlig fordi emballasjens kvalitet og utseende har stor betydning for produktets attraktivitet. Én av de viktigste faktorene når det gjelder kvalitet, er selvsagt holdbarheten. Lengre holdbarhet er ikke bare en fordel for produsenten, men også for forbrukeren.

En svært effektiv måte å forlenge næringsmiddelets holdbarhet på er å bruke emballasje med modifisert atmosfære (MAP, modified atmosphere packaging). Denne teknologien innebærer at den atmosfæriske luften i emballasjen erstattes av en gass eller en gassblanding. Studier viser at næringsmidler holder seg opptil fire ganger lenger i emballasje med modifisert atmosfære sammenlignet med næringsmidler som pakkes i luft.

"Utviklingen av MAP startet allerede på 1980-tallet", forteller Andy Augustus, markedssjef for Food & Pharma NEC i Air Liquide. "Siden den gang har Air Liquide videreutviklet og raffinert denne teknologien."

Hvorfor skal du velge MAP?

MAP forlenger næringsmidlenes holdbarhet betydelig og sørger for at de beholder et friskt utseende. MAP bidrar til å bevare næringsmidlets farge, smak og næringsegenskaper, siden teknologien bremser produktets mikrobakterielle, enzymatiske og fysiske nedbrytning.

Med MAP er det heller ikke behov for kjemiske konserveringsmidler, og matsvinnet kan reduseres. Den lange holdbarheten – opptil fire ganger lenger enn med vanlig emballering – gir nye og viktige fordeler, f.eks. reduserte logistikkostnader (lagring og levering) og produksjonskostnader (optimalisering av produksjonstidsplan), samt mulighet til å øke distribusjonsområdet, siden lengre transporttid ikke er et hinder.

Bredt bruksområde

MAP er en fordel for de fleste næringsmiddelprodukter som er følsomme for nedbryting i kontakt med luft, for eksempel:

  • kjøtt- og fjærkreprodukter
  • ferdigmat (pizza, paier, ferdigretter, smørbrød)
  • meieriprodukter (skivede og revne osteprodukter, melkepulver)
  • bakeriprodukter (brød, bakverk, kaker, fersk pasta)
  • tørrprodukter (nøtter, kaffe, pulvermos)
  • frisk frukt og friske grønnsaker (salatblader, revet gulrot, fruktsalat)
  • fisk og skalldyr (fiskefiléter og hel fisk, bearbeidede skalldyrsprodukter)

MAP egner seg til alle emballasjestørrelser, både økonomipakker og porsjonspakker.

Vanlige MAP-gasser

"Den gassholdige atmosfæren som brukes i forbindelse med MAP, består enten av én enkelt gass (nitrogen, karbondioksid, oksygen eller argon) eller en gassblanding", fortsetter Augustus. "Den beste løsningen kan fastslås ut fra produkttype, emballasjematerialets kvalitet, lagringstemperatur og produsentens målsetting. Denne prosessen er nok ikke alltid så enkel som den ser ut til. For ost kreves for eksempel ulike gassblandinger avhengig av om den er revet, skivet eller delt i stykker.”

"Karbondioksid er en opplagt kandidat for MAP, siden denne gassen begrenser veksten av bakterier og bremser utviklingen av mugg. I noen tilfeller er det anbefalt å kombinere karbondioksid med nitrogen, siden dette hindrer at emballasjen kollapser når karbondioksiden løser seg i vann eller fett."

"Kun nitrogen brukes også mye i forbindelse med MAP. Gassen erstatter oksygenet i emballasjen og hindrer dermed oksiderende reaksjoner. I tillegg begrenser nitrogen veksten av luftbårne bakterier og gir mekanisk beskyttelse av ømtålige produkter. Argon har lignende fordeler, men bremser i større grad pustefrekvensen for friske grønnsaker enn nitrogen, noe som virker positivt på holdbarheten."

"Oksygen er mindre brukt til MAP, men har i noen tilfeller store fordeler. Oksygen har f.eks. egenskaper som bevarer den lyse fargen på rødt kjøtt, og dette er en viktig faktor for kjøpsbeslutningen. For å hindre mikrobakteriell nedbrytning og oksidering må oksygen brukes i kombinasjon med karbondioksid. Oksygen er også viktig for at frisk frukt og friske grønnsaker skal kunne puste, og gassen brukes til å hindre vekst av patogene bakterier i fiskeprodukter."

Hva kan Air Liquide bidra med

"Air Liquide har over tid bygget opp en database med mer enn 1500 kundereferanser med MAP. Dette gjør det mulig for oss å veilede kundene våre i riktig retning. Det er likevel aktuelt å gjennomføre MAP-tester med ulike gassblandinger, parallelt med kvalitetskontroller og mikrobakterielle analyser for å fastslå den beste kombinasjonen."

"Vi tilbyr næringsmiddelprodusenter skreddersydde løsninger og teknisk kunnskap for å hjelpe dem med emballeringsløsning og valg av emballasjemateriale, produksjonskapasitet, størrelse og form på produktene, ønsket produktutseende, forventet holdbarhet og logistikkløsninger. Vi har internasjonale og lokale næringsmiddeleksperter som kan svare på alle mulige spørsmål når det gjelder MAP-teknologien. I tillegg tilbyr vi prosesstjenester, blant annet prøvetaking, analyse av emballasjeatmosfære og vurdering av emballeringsutstyr", avslutter Augustus.

Kontakt vår ekspert!

Vil du vite hvordan MAP kan forbedre virksomheten din?  Ta kontakt med våre eksperter for mer informasjon.

Kontakt oss