IKEA dyrker sin egen salat ved hjelp av klimasmart gass

24/03/2022

IKEAS sallad
IKEA bruker Green Origin Inside ALIGAL 2 (CO2) fra Air Liquide når de dyrker salat til spisesalen og restauranten i varehuset, alt for å fremme resirkulering og å unngå matsvinn.

IKEAs varehus i Malmö ønsker i størst mulig grad å bidra til resirkulering, også når det gjelder eget kjøkken. Og hva kan gi et større bidrag enn når man dyrker salaten lokalt med avansert teknologi og klimasmart gass i en container som står på parkeringsplassen til varehuset?

En banebrytende container

IKEA har plassert en container utenfor varehuset sitt i Malmö. Som en del av Ingka Groups strategi for å redusere matsvinnet og fremme resirkulering, bestemte IKEA seg for å dyrke salaten til spisesalen og restauranten direkte på parkeringsplassen. Den høyteknologiske containeren måler bare 30 m², men takket være et roterende gulvsystem i flere nivåer kan den gi et dyrkingsareal på hele 63 m²!

Viktige forhold for å kunne dyrke som fuktighet, lys, næringsstoffer og CO2-nivåer, måles med en rekke sensorer og kan fjernstyres. Salaten som dyrkes i dette hydroponiske systemet, bruker bare 10 prosent av vannforbruket som går med ved konvensjonelle metoder.

Etter bare halvannen måned har IKEA allerede høstet ca 12 kg salat pr. dag! Det gir fleksibilitet at man bare produserer det som brukes, slik at matsvinnet reduseres til et minimum. Samtidig fjernes behovet for transport, som vanligvis bidrar til en betydelig del av sluttproduktets karbonavtrykk.

CO2 fra biologiske kilder gir fotosyntesen et løft

Det ekstra karbondioksidet som kreves for optimal plantedyrking, er selvsagt klimasmart Green Origin Inside. Karbondioksidet tas opp av bladene og sammen med vann, lys og næring – og de rette miljøforholdene – dannes nytt plantevev. Den komplekse prosessen, som kalles fotosyntese, fører til slutt til at oksygen slippes ut i atmosfæren samtidig som frisk og velsmakende salat vokser!

Kontakt oss