Raskere sveising av aluminiumsbåter hos Arronet etter bytte til argon/helium-blanding

08/06/2021

Arronet båtar
Ved byttet fra ren argon til en argon/helium-blanding ble dette en positiv opplevelse for båtprodusent Arronet.

Den svenske båtprodusenten Arronet Teknik AB fikk et tips av Air Liquide sin sveiseekspert: «Bruk en sveisegassblanding med argon og helium i stedet for rent argon!».  Resultatet ble bedre inntrengning i materialet, finere overflater og fremfor alt raskere produksjon.

«Vi er eksperter på å bygge båter, men gassleverandøren vår er eksperten på sveisegasser», fastslår Håkan. «Vi setter derfor stor pris på tipsene vi får fra Air Liquides sveiseekspert. Vi er alltid åpne for nye metoder som kan gjøre arbeidet vårt bedre, og neste trinn kan være å drøfte mulighetene til å sveise fullstendig oksid fritt, eller sotfritt, som vi sier.»

Arbeidet med å sveise sammen delene til aluminiumsbåtene utføres både av sveiseroboter og manuelt av Arronets sine 15 heltidsansatte sveisere. For et par år siden investerte foretaket i en ny plasmamaskin som brukes til skjæring, hulltaking og merking av for knekklinjer for montering.

Arronet brukte i starten Air Liquides sin standard gass ARCAL Prime, som er ren argon 4.8. Men så kom Air Liquides sveiseekspert på besøk til Arronet og tipset om ARCAL 35, som består av argon / helium blanding 50 / 50.

Arronet tok takknemlig imot rådet, og så raskt resultater. ARCAL 35 viste seg å gi bedre inntrengning i aluminiumet og gjorde det mulig å sveise raskere og totalt et bedre resultat. Arcal Prime brukes imidlertid fortsatt ved manuell sveising.

Trygg båt livet ut

Arronet Teknik AB har et omfattende sortiment av aluminiumsbåter som videreutvikles og forbedres fortløpende. Det siste nye er at alle båtmodeller med kahytt har fått gummiopphengt styrehus.

«Vår filosofi er at kjøperen skal ha Arronet-båten sin livet ut! Det skal være enkelt og gøy å eie båt, og den skal være vedlikeholdsvennlig, rask og av høy kvalitet. Smarte detaljer som fungerer, er viktig», sier Håkan von Arronet.

Arronet har til sammen 40 ansatte. I et nybygd verft på over 5000 m2 masseproduseres over 200 aluminiumsbåter per år. Hver båt som bygges, er bestilt og utstyres etter kundens spesifikke ønsker.

Båtene som Arronet bygger, er helsveiste og har forsterkede skrog i saltvannsbestandig marin-aluminium. Dette gir sterke, sikre og vedlikeholdsfrie båter som er klare for havets utfordringer i form av vær, vind og så mye is som båten har vekt til å bryte.

«Sikkerheten er viktig for oss, og båtene våre er laget for å tåle røff behandling», poengterer Håkan. Luftputene de er utstyrt med, sørger for at de bevarer flyteevnen også selv om skroget fylles med vann.

Båter for politi og redningstjeneste

Brødrene Håkan og Niklas von Arronet startet familieforetaket Arronet Teknik AB i 1992. De begynte i liten skala med å tilvirke ulike typer metallprodukter. I dag, 27 år senere er Arronet et markedsledende foretak som tilvirker aluminiumsbåter både for private kunder og etater som f.eks. politi og redningstjeneste.

Arronet ligger idyllisk til ved sjøen i Öregrund i Norra Roslagen, ca. 130 km fra Stockholm, 80 km fra Uppsala og 90 km fra Gävle. Aluminiumsbåtene tilvirkes i sin helhet i Öregrund og leveres i og utenfor Sverige. I 2011 fikk de to brødrene prisen Årets bedrift i Östhammar kommune.

Kontakt oss