«Byttet til Air Liquides ARCAL 10-blanding ga økt produksjonshastighet og bedre kvalitet!»

01/07/2021

BH Svets
Små justeringer ga store forbedringer

BH Svets AB er en privateid svensk bedrift som ligger i Habo, en liten by en drøy mil nord for Jönköping. Bedriften har spesialisert seg på sveisearbeider av høy kvalitet for bl.a. EatGood Sweden AB, som selger ovner for sunn frityrsteking.

Lightfry-ovnene som EatGood Sweden AB markedsfører, bygger på en såkalt Air Fry-teknologi der man friterer med damp og varmluft i stedet for frityrolje. Ovnen er beregnet på bruk i restauranter, storkjøkken, barer og kafeer. Den forhandles i dag i Europa, USA, Midtøsten, Australia og på New Zealand, og blir snart tilgjengelig også i Sør-Amerika.

Oksidering krever etterbehandling

BH Svets AB er involvert i produksjonen av de forskjellige Lightfry-modellene, nærmere bestemt når det gjelder å sveise sammen de ulike delene av ovnene. «Da vi begynte å sveise ovnene, brukte vi ren argon som beskyttelsesgass», forklarer Benny Honkala, eier av BH Svets. «Det fungerte bra, men i lengden ble hele arbeidsprosessen tidkrevende, ettersom det ved bruk av ren argon kreves en hel del etterarbeid for å få bort oksideringen som oppstår på stålet under sveising.»

Små justeringer ga store forbedringer

Air Liquides sveiseekspert, Stefan Hjelm, anbefalte derfor BH Svets å gå over til gassblandingen ARCAL 10, Blandingen består av 97,6 % argon og 2,4 % hydrogen (H2). Selv om det kan virke som en liten forandring, gir den store utslag på sveiseresultatet.

BH Svets

«Etter at vi begynte med ARCAL 10, har vi sluppet problemet med oksidering», fortsetter Benny Honkala. «Dette har redusert behovet for etterbehandling, og gjør at vi sparer både tid og penger. Sveiseskjøtene i ovnene får en finere finish, og sluttproduktet blir dermed mer attraktivt. Det er ingen tvil om at Air Liquides ARCAL 10 har hjulpet oss å forbedre både produksjonshastighet og kvalitet betraktelig».

BH Svets AB har helt siden oppstarten på 1980-tallet vært kunde hos Air Liquide. «Vi stolte på Air Liquide fra første stund. Samarbeidet har alltid fungert bra, og vi er svært fornøyde med den tekniske støtten vi får fra Air Liquide», konstaterer Benny Honkala avslutningsvis.

Fra olje til luft

Tilbake til Eatgood Sweden! På bedriftens hjemmeside kan man lese at forretningsideen er «å utvikle teknologi og produkter som gjør at folk kan tilberede typiske matretter på en sunnere måte, uten å måtte legge om vanene sine».

Lightfry-ovnen bruker ikke frityrolje. Likevel blir chipsen som friteres i en Lightfry-ovn akkurat like smakfull og sprø som chipsen som stekes i olje i en vanlig frityrkoker. Forskjellen er at chipsen fra Lightfry-ovnen inneholder nesten 60 % mindre fett. Lightfry-ovnen er dessuten svært rask, og kan også brukes til å lage fingermat som f.eks. Mozzarella-sticks og kyllingnuggets. Med en slik ovn unngår man dessuten risikoene knyttet til frityrkokere som bruker kokende olje. Man kan bruke enklere og billigere ventilasjonsløsninger, og ovnen er mer kostnadseffektiv i drift (strømforbruket er lavere og man slipper å kjøpe olje). I tillegg er det selvsagt bedre og sunnere for sluttforbrukerne å spise luftfritert mat.

Mer om ARCAL-gassene

ARCAL 10-blandingen er bare én av en lang rekke ARCAL-beskyttelsesgasser fra Air Liquide som brukes ved MIG-, MAG- og TIG-sveising. ARCAL-programmet består for øvrig av fire standardiserte produkter som dekker en stor del av de vanligste sveiseapplikasjonene, samtidig som det omfatter en såkalt “Technical line” med gassblandinger for spesifikke områder, der ARCAL 10 inngår. Gassene leveres på gassflasker i ulike størrelser og med Air Liquides innovative ventiler SMARTOP, ALTOP og EXELTOP.

Kontakt oss