Globale utfordringer og grenseløse muligheter

11/10/2022

Elodie Dejean
Møt Elodie Déjean, Offer Deployer Food & Pharma og Technical Leader.

Elodie Déjean er en dedikert og lidenskapelig ingeniør som i sitt daglige arbeid er med på å påvirke markedets utvikling innenfor nærings- og legemiddelindustrien.

Hun kommer opprinnelig fra Frankrike, men flyttet til Lund for å fullføre studiene sine på Lunds Tekniske Høyskole. Meningen var å bli i fem måneder, nå ti år senere bor hun fremdeles i Sverige. Før hun kom til Air Liquide, arbeidet hun med å designe biologiske vannbehandlinger til kommunale og industrielle renseanlegg i Europa og Afrika; dette for å effektivt håndtere de forurensningene som havner i innsjøene våre og minimere påvirkningen vår på vannmiljøet, f.eks. eutrofiering eller fiskedød. “Morsomme tider! Jeg lærte en hel del som jeg drar nytte av selv i dag, og jeg ble dessuten utrolig interessert i … skittent vann” sier Elodie og ler. ”I dag har jeg større fokus på helheter innenfor ernærings- og legemiddelindustrien, som også trenger vannbehandling! Ingen dager er like, det kan jeg love.”

Air Liquide er et fransk selskap som er godt kjent i Frankrike og derfor kjente Elodie allerede til selskapet da hun begynte i Air Liquide for omtrent tre år siden. Da hun startet jobbet hun i et team som heter ALTEC (Air Liquide Technical Expert Center) for Norden, Benelux, Storbritannia, Kazakhstan og Russland. Hun innså snart at det hun selv verdsetter, allerede finnes dypt forankret i Air Liquide; felles menneskesyn, troen på endring og forbedring ved hjelp av teknologi,og jakten på en mer bærekraftig industri.

Et veldig spennende område innen ernæring er kryoteknikk, som først og fremst handler om å fryse ned produkter på forskjellige måter for å bevare kvalitet og forlenge levetiden. Det kan gjøres med for eksempel tørris eller kjølegasser, slik som flytende nitrogen som oppnår opptil -197 °C. Elodie har vært svært involvert i å utvikle et testsenter som jobber med kryoteknologi der Air Liquide kan teste og utvikle optimale løsninger som er tilpasset kundenes behov og ønsker. Å behandle mat med kryoteknologi er et område som får mer og mer oppmerksomhet i bærekrafts diskusjonen som pågår for tiden.

”Det høres kanskje litt pretensiøst når jeg sier at gass finnes overalt rundt oss, bortsett fra luften vi puster inn selvsagt. Hos Air Liquide gjør vi alt fra å skape boblene i ølet vi drikker, til å forsyne romferger med drivstoff. Se deg omkring; velg én gjenstand, hvilken som helst… Det er en stor sjanse for at det du velger har blitt påvirket av gass på en eller annen måte: maten du spiser, klærne du har på deg, bilen du kjører og mobilen du surfer med. Gass finnes overalt. Du kan bare ikke se den”. Elodie slår ut med armene i luften, for å vise gassens usynlige storhet.

Man kan ikke la være å lure på hvordan noen havnet her, med en slik nysgjerrighet og lidenskap for noe som gass. Kanskje startet det med noe helt annet. Kanskje handler det mer om å kunne se det lille i det store og det store i det lille.

“Som barn var min største drøm å få bli arkeolog og jeg tenkte ikke på å bli ingeniør. Jeg var fascinert av Pompeii, Herculaneum og drømte om å finne og grave fram en forsvunnet sivilisasjon.Sånn ble det ikke, til tross for at jeg jobber daglig med de samme oksygenatomene som dinosaurene og aztekerne pustet inn og ut for lenge siden. Så kanskje jeg ble litt arkeolog likevel.  Men fremfor alt, med tanker og fokus på fremtiden, mot et mer bærekraftig og inkluderende samfunn, leter jeg etter løsninger for sivilisasjonen som lever på jorden vår her og nå.”

Nylig ble Elodie Offer Deployer for Norden, noe som helt enkelt betyr at hun, må identifisere hvilke matvarer og farmasøytiske teknologier som har det beste potensialet i det nordiske markedet og siden lansere disse. Hun ser også på veksten i markedet, og prøver å identifisere trender samt nye, store utviklinger, og hva Air Liquide kan gjøre for å støtte dette. Noe som Elodie ser nærmere på akkurat nå er for eksempel fiskeoppdrett, alternative proteiner og gass identifisering av legemiddelgasser.

Elodie er også TCL (Technical Community Leader) hos Air Liquide, som betyr at hun er en støtte til andre i selskapet når det gjelder spørsmål om næringsteknologi, f.eks. kryotekniske prosesser eller atmosfærer i emballasje. Det ærefulle oppdraget har hun fått for det arbeidet hun har gjort for utviklingen innenfor dette området, mens hun har jobbet hos Air Liquide.

”Til tross for at jeg bare har arbeidet i Air Liquide  en periode, så kjenner jeg virkelig at selskapet har en dyp forståelse for at hvis de lar personalet vokse, så vokser også selskapet,” sier Elodie. ”Og når selskapet vokser og har viljen til å satse stort på det som virkelig betyr noe, så vokser også vi som individer,” tilføyer hun med et stolt smil.

Det som er helt sikkert er at Elodie med sin kreativitet, ekspertise og store ønske om å oppdage, kommer til å gjøre en forskjell for våre lokale og globale utfordringer på et eller annet vis.

Kontakt oss