«Her er mange dører som åpner opp for en mengde muligheter»

29/11/2019

Francesco Collini

Francesco Collini, Efficiency Project Lead hos Air Liquide UK, forteller om VIE-programmet, hvordan det er å jobbe internasjonalt, hvordan man gjør tørre årsrapporter om til salg og markedsføring, og betydningen av delte vurderinger.

Ambisiøse og nyutdannede studenter ser ingen begrensninger når det gjelder å finne sin vei ut i arbeidslivet. 28-årige Francesco Collini er en av dem.

«Jeg har bodd langt 'hjemmefra' en tredjedel av livet mitt nå, og for å være ærlig, spiller det ingen rolle for meg om jeg er i hjemlandet mitt, i Belgia eller i Kina. Jeg er ung og tør å prøve.»

Francesco, som idag er Efficiency Project Leader hos Air Liquide UK i Birmingham, vokste opp på et lite sted i den italienske regionen Abruzzi i Appeninerne. Han tok eksamen ved Politecnico di Milano og gikk senere på kurs ved Tongji University i Shanghai før han fullførte masterutdannelsen sin ved det prestisjefylte universitetet Grandes Ecoles of France – ESCP Europe.

Air Liquide ble tidlig en del av Francescos karriere. «Jeg hørte tale om foretaket under kandidatstudiene mine, og enda mer under masterstudiene i Paris. Imponert over atmosfæren av åpen kommunikasjon søkte Francesco seg til VIE-programmet, og fikk mulighet til å begynne hos Air Liquide i Belgia. Det virket som en god mulighet hos et interessant foretak i en internasjonal by. Det har alltid fristet å jobbe hos et produksjonsforetak, og jeg liker hvordan Air Liquide fokuserer på ny og miljøbevisst teknologi.»

Det første året hos foretaket brukte Francesco mye tid på å undersøke og analysere virksomheter og industrier, og vurdere behovene deres for gass. «Jeg tok et dypdykk i databasene, lette etter nye forretnings- og samarbeidspartnere, dro på messer og gjorde presentasjoner og lignende.I mitt andre år begynte jeg i en rolle med større fokus på kommersiell analyse. Dette innebar granskning av månedsrapporter samt operasjonelle og kommersielle beslutninger. Ettersom granskningene var kommersielt rettet, tilbrakte jeg en del tid med salgsavdelingen, men for det meste satt jeg og analyserte tall.»

I de 15 månedene VIE-programmet varte, ble det viktig for Francesco å legge frem rapportene sine på en måte som ville gjøre det mulig for lederne å bruke resultatene som praktiske verktøy ved viktige forretningsrelaterte og tekniske beslutninger. «Det var en fin måte å bli kjent med virksomheten på», påpeker han. «Jeg fikk en innføring i den kommersielle delen av Air Liquides virksomhet, teknologien som brukes i ulike industrier, kunder og konkurrenter samt hvordan produksjon og distribusjon fungerer i praksis. I tillegg fikk jeg et innblikk i Air Liquides operasjonelle og kommersielle strategier og hvordan vi fatter beslutninger.»

Overføringen til Air Liquide UK var et naturlig neste trinn for Francesco. Hos Air Liquide UK jobber han nå med å utarbeide klare retningslinjer for hva som kan skape merverdi for foretaket. «Jeg liker at foretaket er stabilt og knytter an til mange produserende bransjer, innbefattet de innovative og miljøvennlige», sier han etter tre år hos foretaket. «Kulturen her er i perfekt samklang med mine egne verdier. I tillegg liker jeg at foretaket er etablert i mange land, og at det oppmuntres til internasjonal mobilitet.»

Francesco tenker imidlertid også på fremtiden. «Det hadde vært fantastisk å få jobbe 'i felten' i et utviklingsland – enten det er for FN, en veldedig organisasjon eller Air Liquide – hvis jeg kan gjøre en forskjell. Arbeidet hos Air Liquide har vært en god erfaring for meg, og jeg anbefaler foretaket til andre nyutdannede.» 

Francesco Collini er samtidig tydelig på at det er viktig å ta ansvar for egen karriere. «Av og til må du finne din egen vei, og hos Air Liquide er det definitivt mange dører som åpner opp for en mengde muligheter.»

VIE

Nyutdannede kan få en pangstart på karrieren hos Air Liquide gjennom International Volunteer Program (VIE). Francescos reise, som startet på et lite sted i Appeninerne, har ført ham til Milano, Shanghai, Paris, Brüssel og Storbritannias nest største by, Birmingham.

VIE står for «Volunteer for International Experience». Programmet, som er opprettet av den franske staten, er rettet mot nyutdannede studenter. For å kunne søke må du ha en mastergrad og være europeisk statsborger. Målet med programmet er å oppmuntre franske foretak til å utvikle utenlandsvirksomheten sin og å gi nyutdannede studenter mulighet til å skaffe seg internasjonal erfaring hos franske selskaper verden over.

Spørsmål?

Kontakt oss