«Det føles særlig inspirerende når man får komme på egne løsninger for hvordan man får prosjektet til å fungere»

Charlotte Canard, Project Manager (VIE)
Menneskene bak
|
25 februar 2019

VIE (Volontariat International en Entreprises) er et internasjonalt praksisprogram rettet mot europeiske medborgere som nylig har tatt mastergrad. Les mer om programmet her.

Etter å ha reist rundt i Finland og Myanmar, har franske Charlotte Canard bestemt seg for å bosette seg permanent i Belgia. En ledig VIE-tjeneste hos Air Liquide var en viktig faktor i denne beslutningen.

«Jeg tror de fleste tenker at alle viktige oppgaver hos et stort industriforetak som Air Liquide skjøttes av personer med vitenskapelig eller teknisk bakgrunn, men slik er det ikke. Min egen jobb som Project Manager på Project Management Office er et godt eksempel på dette. Jeg studerte samfunnsvitenskap og litteratur i Strasbourg, og tok senere et kurs i Management ved ESSEC International Business School i Paris. Selv om det ikke er naturvitenskapelige studier, føler jeg meg likevel svært hjemme her hos Air Liquide.»

«Før jeg begynte hos Air Liquide jobbet jeg i to år hos et konsulentfirma i Paris som driver med urbaniseringsprosjekter. Deretter jobbet jeg for en ikke-statlig organisasjon i Myanmar. Etter at jeg hadde bodd i Helsingfors i noen år og likte den typisk nordeuropeiske livsstilen, bestemte jeg meg allikevel til slutt for å flytte tilbake. Da jeg kom over VIE-tilbudet fra Air Liquide i Belgia føltes det svært naturlig å søke.»

Økt effektivitet med digital teknologi

Et av hovedmålene for Project Management Office, der Charlotte jobber, er å optimere effektiviteten i foretaket. Dette gjøres i stor grad ved hjelp av digitale verktøy. Charlotte hadde for eksempel ansvar for å implementere en Android-app som hjelper ingeniørene å utføre vedlikeholdsarbeider hos kundene. Appen gir direkte tilgang til planleggingen, og gjør det enklere for ingeniørene å opprette tiltaksrapporter som kan sendes direkte til kundene.

Et annet interessant prosjekt som Charlotte jobber med, er en digital salgsapp der digitale kontrakter kan hentes frem og undertegnes. «Jeg må forstå fullt ut alle de kompleksene detaljene i behovene eller problemene som blir lagt frem for meg. Kun da kan jeg gjøre dem om til fungerende løsninger. Denne prosessen består av fem klare trinn.»

 

 

Change management: utfordringene

«I den første fasen kartlegger jeg problemet. Deretter forsøker jeg å definere problemet og finne en løsning. Når vi har funnet og testet en løsning – etter omfattende samråd med alle berørte partene – hjelper jeg til med å implementere den, og sørger for at de involverte teamene får opplæringen de trenger. Til slutt har jeg ansvar for det jeg kaller etter-support. Det innebærer at jeg ser til at eventuelle problemer eller feil som oppstår etter implementering løses raskt, og at overleveringen fra prosjektkontoret til virksomheten gjøres på riktig måte.»

«I tillegg holder jeg orden på planlegging og budsjett. Den vanskeligste delen av jobben min er imidlertid ‘change management’ eller kravshåndtering. Dette skyldes at digitale løsninger ofte krever at brukerne endrer innstilling – særlig hvis de er vant med å utføre visse oppgaver på en bestemt måte. Utfordringene med change management blir dessuten et hakk større ved at jeg er ganske ung, spesielt med tanke på hvor mye ansvar jeg har, og at jeg kun har jobbet i bedriften i ett år…»

En vanlig arbeidsdag

En stor del av Charlottes arbeidsdag går med til å organisere og lede møter: diskutere nye forespørsler, treffe potensielle leverandører, foreslå mulige løsninger, holde kurs og workshops, og så videre. Hun har mye kontakt både med de ulike avdelingene i Benelux-landene, og med andre europeiske datterselskaper. I tillegg bruker hun en hel del tid på å lete etter og undersøke mulige løsninger for å kunne reagere proaktivt på et miljø som er i stadig endring.

Økt selvtillit

«Det er ingen tvil om at jeg har lært masse siden jeg begynte å jobbe her som VIE. Air Liquide er et foretak som hele tiden utvikler nye produkter, applikasjoner og prosesser. I tillegg til å holde meg oppdatert på innovasjoner og hvilke områder de potensielt kan brukes på, må jeg fordype kunnskapen min – særlig når det gjelder det tekniske. Samtidig har jeg lært mye rent sosialt. Jeg har fått mer selvtillit, og det gjør at jeg kan forsvare meningene mine på en bedre måte. Tidligere følte jeg meg ikke alltid trygg på meg selv i forhold til ledelsen, men nå vet jeg at det handler om å våge.»

«En av styrkene med VIE-programmet er at det gir unge nyutdannede ansvar, uten at de trenger å ha erfaring fra før på det aktuelle området. Det har jeg dratt nytte av, og jeg er takknemlig for muligheten jeg har fått.»

Fra VIE til fast jobb?

«Det er mange grunner til at det er hyggelig å jobbe hos Air Liquide. For meg er det en fordel at foretaket tiltrekker folk med ulik studiebakgrunn og arbeidserfaring. Foretaket våger også å betro viktige oppgaver til yngre medarbeidere. En annen fordel er at man har lov til å ha sin egen mening og bestemme selv hvordan et prosjekt skal håndteres. Kreativitet og initiativ oppmuntres. Samarbeidet med kollegaer fungerer dessuten strålende. På arbeidsteamet mitt er vi seks personer. Vi hjelper hverandre hele tiden med kreative forslag til hvordan vi kan løse problemene vi jobber med. Iblant kan noen foreslå en annen måte å løse noe på. Det kan være ting jeg ikke har tenkt på selv, og slike innspill hindrer at jeg kjører meg fast.»

«Jeg håper å kunne fortsette karrieren min hos Air Liquide etter at VIE-kontrakten min går ut. Både fordi jeg liker å jobbe her, og fordi Air Liquide er et foretak med et godt arbeidsmiljø som er preget av respekt og som har en dynamikk jeg liker. Det er et foretak som hele tiden kommer med nye ideer og innovasjoner. Det vil alltid være rikelig med utfordringer jeg kan gi meg i kast med.»

Er du klar til å bli VIE hos Air Liquide?

Har du spørsmål? Kontakt oss, gjerne på engelsk, så hjelper vi deg!

Les mer om Air Liquide

Air Liquide er en fantastisk arbeidsplass der du kan utvikle potensialet ditt. Hvis du vil vite mer om mulighetene for en karriere hos oss, kan du besøke hjemmesiden vår.

DEL